(alt-)vioollessen - kinderen

Helena van Tongeren is een zeer bevlogen docente. Ze probeert uit ieder kind het beste te halen.

Bij jonge kinderen is het van groot belang dat ouders thuis actief meewerken aan het leerproces. Een vaste studeerplek en studeertijd is naast talent noodzakelijk om goed te leren vioolspelen.

De eerste les is altijd een gratis kennismakingsles, waarbij zowel ouder, kind en docent kunnen kijken of er een goede klik is en d.m.v speelse testjes wordt er gekeken naar de muzikale en motorische vaardigheden van het kind. Dit om later teleurstellingen te voorkomen.
Leerlingenuitvoeringen:


Twee keer per jaar worden er leerlingenuitvoeringen georganiseerd.

 • Voor de privélessen: 2 keer per jaar
 • Vrije Muziekschool leerlingen: 2 keer per jaarWat heb je nodig:

 • Een goede viool, stok en kist. (deze zijn te huur)
 • Kuhnsteuntje en hars (zelf aan te schaffen)
 • Lessenaar, potlood, opschrijfschriftje, plakboek en waterdichte muziektas.
 • Het boek: Zo speel ik viool I

Voor beginners werk ik met eigen repertoire aangepast op het kind in combinatie met de methode "Zo speel ik viool I" Afhankelijk van de vorderingen zullen er later door u zelf meer boeken moeten worden aangeschaft.

Lestijden:

Voor jonge kinderen is iedere week les aan te bevelen. In het begin 30 minuten vanaf 10-12 jaar wordt meestal gekozen voor 45-60 minuten les.

Lesocatie:

 • Professor v/d Waalsstraat 27, Haarlem
 • Weltevredenstraat 9 te Haarlem

Lesdagen:

 • dinsdag, donderdag en vrijdag

Tarieven:

De tarieven voor de privélessen zijn gelijk aan de tarieven van de Vrije Muziekschool Haarlem. Deze zijn te vinden in de Lesovereenkomst Helena van Tongeren 2019-2020.pdf

Viool huren of aanschaffen kan bij:

Van Tongeren Vioolbouw


Cursus Kleuterviool 2019

Ook in het najaar van 2019 is er weer een cursus kleuterviool. Op donderdagmiddag van 13.30-14.15u op de Weltevredenstraat 9 te Haarlem. Meer informatie is te vinden in onderstaande pdf: 2019-2020 Kleuterviool.pdf

Inschrijven kan via deze link

(alt-)vioollessen - volwassenen

Helena geeft les aan zowel beginners als gevorderde volwassenleerlingen. Één op één lessen en ensemblelessen.

Vaak hebben volwassenen specifieke vragen over samenspeelmuziek zoals orkestrepertoire en kamermuziek. Daarom wordt er tijdens de lessen naast het reguliere lesrepertoire uiteraard ook gewerkt aan de stukken die u zelf meebrengt.

Lessen voor volwassenen zijn meestal op afspraak en worden betaald middels een leskaart. Wekelijks les is uiteraard wel mogelijk.

Lessen worden gegeven op:
 • Professor v/d Waalsstraat 27, Haarlem Zuid-West
 • Weltevredenstraat 9, Haarlem-Noord
Lesdagen:
op aanvraag

Tarieven:
De tarieven voor de privélessen zijn gelijk aan de tarieven van de Vrije Muziekschool Haarlem. Deze zijn te vinden in de Lesovereenkomst Helena van Tongeren 2019-2020.pdf